Zonparkieten

Aratinga Solstitialis

Omschrijving vogel
Grootte: +/- 30 cm
Gewicht: +/-130 gram
Ringmaat: 6.5/ 7.0
Ringen: rond de 8 à 10 dagen
Broedduur: 23 dagen
Levensverwachting: 25 tot 30 jaar
Cites: lijst B
Oorsprong: Zuid-Amerika
Scheiden van de ouders: na 66 dagen

Natuurlijke habitat
De zonparkiet komt voor in het noordoosten van Zuid-Amerika, waaronder Venezuela, het noorden van Brazilië en Guyana. Ze worden veel waargenomen in het tropische binnenland, maar ook in de droge savannebossen. Meestal bevinden ze zich in vrucht- en palmbomen. De meeste groepen bedragen tussen de 10 en 30 vogels.

Onze ervaring
De zonparkiet is een klein vogeltje, maar groot van karakter. Een aantal van onze koppels is getraind om vrij rond in de tuin te mogen vliegen, wat ze met heel veel plezier doen. Wel zijn ze behoorlijk territoriaal en jagen ze alles wat ze niet in hun omgeving willen hebben weg, of het nou gaat om Ara’s, kraaien of kauwen, honden of katten. Ze zullen geen streep aan de kant gaan en zijn redelijk brutaal! Ze kunnen ook behoorlijk luidruchtig zijn.

Het mooie is wel dat zonparkieten echt heel honkvast zijn, ik denk niet dat ze verder als een straal van een km van ons huis weg zullen gaan. Ook zijn ze ’s avonds altijd ruim op tijd weer in hun hok te vinden en maken ze zich op voor de nacht. Zonparkieten zijn echte blokslapers en kruipen hier al vaak vroeg in. Ook zijn ze overdag zelfs nog wel is in hun blok te vinden om te slapen, spelen of te paren.

Kweek van de vogel
Bij een goed klikkend koppel zal de kweek nooit lang op zich laten wachten, zonparkieten stellen niet zulke hoge eisen. Wel hebben wij gemerkt dat zodra het seizoen begint en we de vogels heel even (+/- 4 weken) binnen opsluiten, de eerste eieren sneller zullen volgen. We denken dat dit te maken heeft met de vele andere soorten parkieten/papegaaien in de omgeving.

De meeste vogels hebben geen of weinig problemen met het grootbrengen van de jongen; sterker nog, ze worden nog wel is gebruikt om op te treden als pleegouders voor vogelsoorten die het zelf niet zo goed doen. Een bevriend kweker van mij legt de eieren van een goudparkiet nog wel eens onder zijn koppel zonparkieten.

Een jonge zonparkiet en goudparkiet in het broedblok van een koppel zonparkieten.

Bij één van onze koppels kostte het de eerste keren behoorlijk wat moeite om de jongen groot te brengen. Het probleem ontstond voornamelijk binnen de eerste 24 uur. Wij voerden de jongen dan even bij met pap, na 2 à 3 dagen begonnen de kuikens dan hoorbaar en harder te piepen richting de ouders en ging de pop beter haar best doen om de jongen te voeren.

Geslachtsrijp: zonparkieten worden tussen de 2 en 3 jaar geslachtsrijp, rond de 3 jaar hebben wij de meest succesvolle nestjes gehad. Ons idee is dat vooral de mannen wat meer tijd nodig hebben. Op zijn vroegst hebben we een pop gehad die met 17 maanden al eieren ging leggen.

Broedduur: 23 dagen

Broedproces: gemiddeld leggen zonparkieten tussen 3 à 4 eieren met een tussenpose van 1 à 2 dagen, de pop begint meestal met broeden vanaf het tweede ei.

Broedblok: bij ons kunnen de vogels het gehele jaar gebruik maken van een 18mm betonplex broedblok met een afmeting van 30x30x60 (lxbxh) en een invlieg gat van 8 cm. Het voordeel van betonplex is dat het sterk is en dus ook lang mee zal gaan, het nadeel is dat de blokken snel vochtig worden aan de binnenkant waardoor het snel gaat schimmelen. Op de bodem maken we gebruik van houtkrullen en grove stukken beukensnippers.

Uitvliegtijd: tussen de 8 à 9 weken vliegen de jongen uit. Wettelijk gezien mag je de jongen pas van de ouders scheiden als ze minimaal 66 dagen oud zijn. Wij laten ze het liefst tot een week of 15 bij de ouders.

Voeding
Als hoofdvoeding krijgen de zonparkieten 4 à 5 dagen in de week een rijke zaden- en notenmix van ongeveer 10% van het lichaamsgewicht per vogel. Daar bovenop krijgen ze verse groenten en kiemzaden en heel af en toe een stukje appel of druif. Ook krijgen ze 2 à 3 dagen in de week pellets.

Tijdens de rustperiode tussen oktober en februari, voeren we eigenlijk alleen grove parkietenzaad, groenten, pellets en gedroogde insecten.

Als er jongen in het blok liggen, voeren we juist weer heel rijk. Ze krijgen dan een ara mix (met onwijs veel zonnebloempitten), aangevuld met noten, fruit, eivoer en kiemzaden.

Huisvesting
Onze vogels hebben de beschikking over een geïsoleerd nachtverblijf van 1 meter diep, 1 breed en 2 meter hoog. Zij hebben dezelfde ruimte als het buitenverblijf, compleet van aluminium profiel en 19×19 mm volière gaas. De meeste koppels zijn bij ons ook gewend om vrij rond te vliegen: als dat niet het geval zou zijn, dan zou ik ervoor kiezen om ze in langere vluchten te houden van  2x1x2 (lxbxh).

Een jonge zonparkiet en een jonge roodfactor zonparkiet.

Leuke weetjes!

Aratinga betekent ‘schitterende parkiet’ en solstitialis betekend ’tot de zon behorend’, wat niet gek is als je het uiterlijk van deze prachtige vogel goed bekijkt.

In 1845 was de zonparkiet voor het eerst zichtbaar in een Berlijnse dierentuin, het allereerste kweekresultaat was in Frankrijk in 1883.

Het volume van een zonparkiet bedraagt 120 decibel, ter vergelijking; dit is net zo hard als een opstijgend straalvliegtuig op een afstand van 300 meter.

Mutaties
Roodfactor/redfactor
Geelbont/ yellow pied
Blauw/ blue