Eolophus roseicapilla
Galah
Omschrijving vogel
De Rosé Kaketoe draagt een prachtige roze kleur. De vleugels, nek en kuif zijn grijs tot lichtgrijs. Bij volwassen exemplaren kun je het verschil tussen man en pop goed zien; bij de mannen is de iris bruin en bij de poppen is de iris duidelijk roodbruin van kleur. In de literatuur worden vier ondersoorten rosé kaketoes beschreven, die qua grootte en kleur hele kleine verschillen laten zien ten opzichte van elkaar. Echter zullen er tegenwoordig geen zuivere ondersoorten meer te vinden zijn omdat alles gekruist is met elkaar.
Grootte: +- 35 cm
Gewicht: ongeveer 300 tot 350 gram
Ringmaat: 10.0
Geslachtsrijp tussen de 3 à 4 jaar
Broedduur: 26 dagen
Levensverwachting: 40 jaar
Oorsprong: Australië
Pas scheiden van de ouders na: 92 dagen
Natuurlijke habitat
Oorspronkelijk leven de Rosé Kaketoes in Australië. Lokale boeren zien de vogels als ongedierte, er wordt dan ook op de vogels gejaagd.
Onze vogels
In 2018 zijn wij gestart met twee mannelijke Rosé Kaketoes, Kuifje & Bobbie. Beiden waren nog erg jong op het moment dat we ze kregen en daardoor konden wij ze nog mooi trainen voor Free Flight. Dit ging totdat ze ongeveer een jaar oud waren erg goed; op een gegeven moment wisten die kleine donderstenen precies wanneer het tijd was om weer naar huis te gaan en hadden daar echt geen boodschap aan. Ze gingen pas weer mee in de auto op het moment dat hun het daarvoor tijd vonden. Je snapt dat dit in ons drukke bestaan erg lastig is. Vanaf dat moment hebben we besloten om ze alleen nog maar vanuit huis te laten vliegen, wat veel praktischer is.
In het eerste jaar zijn er ook twee popjes bij gekomen van ongeveer dezelfde leeftijd. Deze vogels hebben wij nooit getraind voor free flight, tot 2022 zijn onze Rosé Kaketoes altijd met z’n vieren geweest. Ze hadden de beschikking over een nachtverblijf van 2 x 2 x 2m en een buitenvolière van 3 x 3,5 x 10m (lxbxh). Ergens had ik gehoopt dat het zo zou kunnen blijven, maar helaas werden ze onderling toch te agressief. Dit heeft te maken met de geslachtsrijpheid van de vogels, we hebben vervolgens besloten om de Rosé Kaketoes nu per koppel te huisvesten.
Kweek van de vogel
Aan het gedrag van de Rosé Kaketoes merk je al snel dat ze broedrijp beginnen te worden, wij stoppen dan hun blok bomvol met verse wilgentakjes van ongeveer 1 cm dik. De vogels moeten dan samenwerken om hun broedhok op orde te krijgen en dat versterkt de band. Daarnaast wil het de pop ook tijd geven om broedrijp te worden. Als je ooit samen met je partner een klushuis hebt gehad en je bent nu nog steeds samen, dan snap je misschien waarom. Rosé Kaketoes vinden het ook heel fijn om blaadjes in hun blok te slepen, sommige kwekers geven ze eucalyptusbladeren (die ook in hun natuurlijk omgeving aanwezig zijn). Zelf geven wij ze verse bamboetakken, dit omdat we die in overvloed hebben staan.
Een veelvoorkomend probleem bij Rosé Kaketoes is dat de eieren sneuvelen, dit kan komen omdat de ouders ermee voetballen of omdat de mannen de poppen aanvallen. Dit gebeurd helaas nog best veel. Wat je zou kunnen doen is het vervangen van de eieren voor kunsteieren. Vervolgens kun je de echte uitbroeden in een broedmachine, en deze net voor het uitkomen weer terug leggen. Dan is de overlevingskans groot en kunnen de jongen toch bij de ouders opgroeien. Als dit niet lukt, ben je genoodzaakt om de vogels met de hand groot te brengen. Je kunt er ook voor kiezen om pleegouders in te zetten, bij kaketoes wordt dit bijvoorbeeld veel gedaan door Valkparkieten.
Geslachtsrijp: 3 à 4 jaar
Broedduur: 26 dagen
Broedproces: gemiddeld leggen de Rosé Kaketoes 3 à 5 eieren
Broedblok: bij ons hebben de Rosé Kaketoes de beschikking over een natuurbroedblok van 60 hoog en een diameter van 35cm. Ook hangt er een broedblok van 18mm multiplex met 2 ingangen (zie foto), dit blok heeft de afmeting van 40x30x70cm (lxbxh).
Voeding
Bij ons krijgen de Rosé Kaketoes vier dagen in de week een mengeling van Slaats special voor Rosé Kaketoes, dit omdat ze een vetarm dieet nodig hebben wat veelal bestaat uit verschillende graszaden. Drie keer per week krijgen ze een mengeling van kiemzaden met gedroogde garnalen en pellets.
Huisvesting
Onze vogels hebben de beschikking over een nachtverblijf van 2x2x2 en een buitenvolière van 3×3,5×10 meter (lxbxh). Ook al zullen ze met een kleinere vlucht ook best tevreden zijn, zou ik toch adviseren om ze een lange vlucht te geven. Ze vliegen graag en hebben dit ook nodig om gezond te blijven.
Leuk weetje!
– Galah, zoals Rosé Kaketoes ook wel genoemd worden in Australië, betekent ‘idioot’ of ‘dwaas’. Dit komt waarschijnlijk door het speelse gedrag van de vogels.
Mutaties
Lutino
Blauw