Deroptyus accipitrinus
Red-fan Parrot of Hawk-head parrot
Omschrijving vogel
Zoals bij veel vogelsoorten, zegt de naam vaak al iets over het uiterlijk. Dat geldt ook voor de Kraagpapegaai; de Kraagpapegaai is namelijk in staat om een soort waaier achterin zijn nek/hoofd tevoorschijn te laten toveren. Dit doet je enigszins denken aan een bloem die open klapt, anderzijds bekruipt je het gevoel dat je misschien beter uit kan kijken. Dit komt niet zozeer door de kraag, maar door de vrij agressieve aanblik van de papegaai die wat weg heeft van een Havik. Vandaar ook de Engelse benaming Hawk Head Parrot. De veren van de waaier zijn rood/paars met een blauw randje. De Deroptyus Fuscifrons heeft een duidelijk donkerder gezicht als de Deroptyus Accipitrinus, die van zwart overloopt naar licht grijs. Op de borst en buik dragen ze dezelfde kleurencombinatie als in hun waaier. Rood/paars met een blauw randje. De vleugels en staart zijn groen.
Grootte: +/- 35cm
Gewicht: ongeveer 250 gram
Ringmaat: 9,5
Geslachtsrijp tussen de 5 à 6 jaar
Broedduur: 26 dagen
Levensverwachting: 40 jaar
Cites B
Oorsprong: Zuid-Amerika
Wettelijk pas scheiden van de ouders na: 96 dagen
Natuurlijke habitat
De Kraagpapegaai komt van oorsprong uit Zuid-Amerika, voornamelijk uit Colombia, Peru, Brazillie en Gunyana. Ze worden hier waargenomen in kleine groepjes of in paartjes. In tegenstelling tot veel andere soorten papegaaien doen de Kraagpapegaaien het in de natuur heel goed. De Kraagpapegaaien staan daarom ook niet op de rode lijst als bedreigde diersoort.
Onze ervaring
De allereerste keer dat we Kraagpapegaaien in het echt hebben gezien was in het Lorro Parque Tenerife; ze hadden daar een prachtige, afgelegen volière bekleed met groen en de vogels waren lang niet zo schuw als ik had verwacht.
In tegenstelling tot de wilde populatie doen ze het in de Avicultuur niet zo heel goed: de kweekresultaten vallen tegen en je hoort nogal eens dat het koppel elkaar of de jongen heeft afgemaakt. Toch bleef het voor ons een grote droom om een koppel op te nemen in onze collectie, en met succes! Begin 2021 kregen we een telefoontje van een bevriende kweker, die helaas vanwege zijn gezondheid moest stoppen met het houden van vogels. Toevallig zat er in zijn collectie een schitterend bewezen koppeltje Kragen, waar we eigenlijk al jaren op aan het azen waren. Van dit koppel wisten we zeker dat ze ook echt bewezen waren (zie ons dochtertje met één van de jongen op onderstaande video). Inmiddels hebben de vogels hier ook al wat eitjes gelegd, de eerste rondes bleken onbevrucht maar tijdens het schrijven van dit artikel hebben wij een jong in het blok liggen van 2 weken oud.
Kweek
Kraagpapegaaien leggen gemiddeld 2 à 3 witte eitjes die 26 dagen bebroed zullen worden. Afgekeken van het succes van het Lorro Parque, denk ik dat Kragen gesteld zijn op hun privacy en daarom hebben wij ervoor gekozen om een volière te bouwen die niet in verbinding staat met andere koppels en waar ze dus alle rust en ruimte hebben. Kragen zijn echte blokslapers en hebben bij ons dus het hele jaar de beschikking over een multiplex broedblok van 35x35x60 cm. Ook hebben ze een natuurbroedblok van 70 cm hoog en met een diameter van 30 cm, daar kijken ze op dit moment eigenlijk niet naar om.
Voeding
Als hoofdvoeding krijgen de vogels een zaden mix van Versele Laga, Ara/African parrot en Amazone. Noten, groente, kiemzaden en heel af een toe wat fruit. In de winterperiode krijgen ze meer pellets als zaad. Twee keer in de week krijgen ze ingevroren palmnoten.
Tijdens de rustperiode tussen oktober en februari, voeren we eigenlijk alleen maar pellets, zaden, en gedroogde insecten en af en toe wat kiemzaad. En dan verhoudingsgewijs 5 dagen pellets, 2 dagen zaad. Dit doen we met de Kragen bewust om het calcium op peil te houden. Pellets bevatten doorgaans meer calcium als zaad.
Huisvesting
Onze vogels hebben de beschikking over een vrij ruime, alleenstaande punt volière. Het nachthok is 2m breed, 1 m diep en boven in de punt 3m hoog. De buitenvolière is 3m lang 2m breed en tot in de punt 3m hoog.