Koningsparkiet

Alisterus Scapularis

koningsparkiet
Onze Koningsparkiet ‘Barry’

Omschrijving vogel
Grootte: +/- 42 cm van kop tot het puntje van de staart
Gewicht: ongeveer 220 gram
Ringmaat: 7.0
Ringen: als de ogen opengaan, is het vaak het beste moment om de vogels te ringen
Broedduur: 20 dagen
Levensverwachting: 25 tot 30 jaar
Cites: lijst B
Oorsprong: Australië
Pas scheiden van de ouders na: 60 dagen

Natuurlijke habitat
De Koningsparkiet komt veel voor in het oosten van Australië, van Noord-Queensland tot in Nieuw-Zuid-Wales.

Onze ervaring
Zelf hebben we één koppel Koningsparkieten, beide vogels komen uit 2019 en  zijn gewend om dagelijks los te vliegen. Ze hebben hier dus ook geen volière, enkel een binnen hok van 2 meter lang, 2 meter hoog en 1 meter breed. Hierin hangt hun broedblok en krijgen ze dagelijks hun natje en droogje. Zodra ’s ochtends de schuurdeur opengaat speren ze naar buiten om eerst een paar grote rondes te vliegen, wat werkelijk een prachtig gezicht is. De rest van de dag hangen ze veelal in de buurt van huis rond, waarna ze ’s avonds ruim op tijd weer zelf hun hok in gaan om te slapen.

Jonge Barry, in vrije vlucht
Foto: reinierzwaga.nl

Kweek van de vogel
Er wordt nog wel eens gezegd dat Koningsparkieten vrij kieskeurig zijn als het gaat om het uitkiezen van een partner, zelf hebben wij die ervaring niet. Wij hebben ons koppel al jong bij elkaar gezet en dit klikte meteen goed. Zo goed dat we in 2021 al voor het eerst eitjes hadden, helaas bleken die onbevrucht (wat niet gek is, want mannen moeten toch wel minimaal 3 jaar oud zijn).

Geslachtsrijp: poppen kunnen met 2 jaar al wel eieren leggen, maar de mannen moeten toch wel minimaal 3 jaar oud zijn.
Broedduur: 20 dagen
Broedproces: gemiddeld leggen Koningsparkieten 4 à 5 eieren. Na een week of 5 vliegen de jongen uit, waarna ze nog zeker 25 dagen bij de ouders moeten blijven, langer kan uiteraard ook.
Broedblok: bij ons kunnen de vogels het gehele jaar gebruik maken van een 18mm multiplex broedblok met een afmeting van 30-30-100 (lxbxh) en een invlieggat van 8 cm.

koningsparkiet | kweken

Van de verhalen wist ik dat Koningsparkieten vrij kieskeurig waren als het gaat om de nest gelegenheid, ik was dan ook hoogst verbaasd toen onze pop eitjes had gelegd in een oud vervallen nestkastje (wat er toevallig nog hing van de zonparkieten). Het nestkastje heeft een afmeting van 15x20x30cm, ik had het eigenlijk laten hangen zodat ze het lekker konden slopen. Toen ik eenmaal door had dat de pop de wens had om te broeden, heb ik snel een nieuw broedblok gemaakt. Daar ging ze ook net zo makkelijk in om aan een tweede ronde eieren te beginnen. Kortom, ook als het gaat om broedgelegenheid zijn ze bij ons niet heel kieskeurig. Mocht je zelf toch een keer eieren kapot op de grond vinden, dan is het raadzaam om een ander blok te proberen.

Voeding
Als hoofdvoeding krijgen de Koningsparkieten 6 dagen in de week een zaden mix van Valkparkieten en Rose kaketoes, dit ongeveer 10% van het lichaamsgewicht per vogel. Daar bovenop krijgen ze verse groenten en kiemzaden en heel af en toe een stukje appel of druif. Sepia is bijna het hele jaar wel aanwezig.

Daarnaast snoepen ze hier het hele jaar door van de verschillende bomen die in de tuin aanwezig zijn, zo vinden ze de jonge vruchten van de wilde kastanje boom erg lekker, maar ook de appels en druiven worden goed gegeten, of zeg maar gerust geplunderd. 

Tijdens de rustperiode tussen oktober en februari, voeren we eigenlijk alleen, maar zaden, gedroogde insecten en af en toe wat kiemzaad.

Het vrouwtje van Barry plundert de wilde kastanjeboom…

Huisvesting
Onze vogels hebben de beschikking over een nachtverblijf van 2 meter diep, 1 meter breed en 2 meter hoog. Overdag zijn ze bijna altijd wel buiten te vinden, weer of geen weer. Als ze niet vrij zouden kunnen vliegen zou ik ze toch graag in een lange vlucht houden van minimaal 3 meter lang, 1 meter breed en 2 meter hoog. Hoe groter, hoe beter!

Leuk weetje!
– De Koningsparkiet is vernoemd naar de gouverneur van New South Wales, Philip Gidley King (1800-1806). Het voorstel om de Koningsparkiet te vernoemen kwam van George Cayle, een Brits luchtvaart pionier.
– De Latijnse naam van de Koningsparkiet, Alisterus Scapularis, is ook een vernoeming. Namelijk naar de zoon van Gregory M. Mathews, een Australische amateur ornitholoog (onderzoeker).