Regenboog Ara
Omschrijving vogel
Catalina ’s zijn echte toverballen: de vleugels, kop en staartveren zijn groen/blauw en soms gespikkeld oranje. De romp is oranje/rood/geel en lijkt soms wel gevlamd over te gaan van geel naar rood. De vogels die ik persoonlijk ken (deze zijn bijna allemaal van hetzelfde koppel), zijn behoorlijk aan de maat en wegen gemiddeld ergens tussen de 1300 en 1400 gram. Hun poten en nagels zijn zwart, net als de lijntjes in hun gezicht die heel soms een gekleurd veertje vertonen. De onderkant van de snavel is zwart, terwijl de bovenste verloopt van zwart naar wit.
Grootte: +/- 90 cm
Gewicht: ongeveer 900 tot 1250 gram
Ringmaat: 14.0
Geslachtsrijp tussen de 5 à 6 jaar
Broedduur: 26 dagen
Levensverwachting: 50 à 70 jaar
Oorsprong: Kweek
Cites 1
Wettelijk pas scheiden van de ouders na: 139 dagen
Natuurlijke habitat
De eerste Catalina Ara is in 1940 geboren in het Catalina vogelpark in Santa Catalina Island California. Je raadt waarschijnlijk gelijk al wel waar hij/zij de naam aan te danken heeft! Wat ook wel weer grappig is, want in het Spaans betekent het: rein, zuiver of puur. Wat hybride papegaaien volgens sommigen zeker niet zijn. Dit komt omdat een hybride ara een kruising is tussen twee soorten. In het geval van de Catalina Ara gaat het om een Geelvleugel Ara x Blauwgele Ara. Dit is ook de reden dat Catalina’s cites plichtig zijn. Bij de Harlekijn Ara (Groenvleugel Ara x Blauwgele Ara) is dit niet het geval, dit omdat geen van de ouders cites plichtig is.
Als het gaat om hybride vogels dan zijn de meningen nogal verdeeld: de ene kweker vindt het zonde en pleit ervoor dat de soorten zuiver moeten blijven. Andere kwekers vinden de hybride vogels juist prachtig en zien de voordelen van “vers bloed” in. Wat naar mijn mening ook klopt: als je nu een geelvleugel x blauwgeel kruist, dan weet je zeker dat er geen familiebanden zijn. Dit kan op de lange termijn er echter ook voor zorgen dat er steeds minder zuivere soorten overblijven. Een lastig dilemma dus.
Onze vogels
Eind 2017 kochten we onze eigen Catalina Ara genaamd Mees. Hij is geboren op een agrarische middelbare school, waar ze al jarenlang een prachtig koppel Geelvleugel Ara x Blauwgele Ara bezitten. Zo nu en dan kweken zij jongen met dit koppel.
Wij waren destijds op zoek naar een vliegmaatje voor Freddy, onze Blauwgele Ara. We waren al snel verkocht toen we dat kleine hoopje vogel zagen liggen. Mees ging qua ontwikkeling als een trein, hij was binnen no-time zelfstandig en vloog met precies 13 weken al voor de eerste keer los! En ondanks zijn zware gewicht van +/- 1400 gram vloog hij als een raket. Helaas was en is Mees behoorlijk onhandig en troffen wij hem eind 2019 in de volière aan met een gebroken vleugel. We weten helaas niet wat er precies is gebeurd, maar dit betekende wel zo goed als het einde van zijn vlieg-carrière. Na 8 maanden revalidatie en wat rek- en strekoefeningen lukte het hem weer om stukjes te vliegen,. Helaas is voor hem het plezier er wel vanaf en doet zijn vleugel al snel zeer als hij een stukje heeft gevlogen. We hebben hem heel snel van een zelfverzekerde, stoere vogel zien veranderen naar een zielig hoopje vogel. Dat is ook niet raar: als je niet meer kunt vertrouwen op je vleugels, die dingen die je normaal gesproken overal brachten en ervoor zorgden dat je kon vluchten, spelen en plezier kon maken, dan doet dat iets met je. Deze gebeurtenis bevestigde voor mij wel extra mijn afkeer tegen kortwieken. Dit is iets waar ik altijd al zwaar op tegen ben geweest, maar nu kon ik met eigen ogen zien en ervaren wat het met een vogel doet. Misschien ligt het aan mij, maar het is op de foto’s nog bijna van zijn gezicht en lichaamstaal af te lezen.
Inmiddels is Mees al een aantal jaren gelukkig met Buffie, onze Buffon Ara die haar eigen handicap heeft, maar daarover later meer…
Mees zijn 2de hobby is krijsen, en dan niet om aandacht of uit paniek… nee, gewoon echt voor de lol! Pootjes naast elkaar borst vooruit, luchtzaken vol en krijsen maar! Als Mees een mens was geweest zijn wij ervan overtuigd dat hij een hele goede kandidaat voor de opera zou zijn geweest.
Kweek van de vogel
Om nog even terug te komen op hybride ara’s: Mees zit momenteel samen met een Buffon, iets wat eigenlijk best zonde is want Buffon Ara’s zie je maar heel weinig en er zouden er best wat meer gekweekt mogen worden. Maar Mees en Buffie zitten nu eenmaal samen en het klikt ontzettend goed, dus tsja, wat doe je dan? Stiekem ben ik ook best wel benieuwd naar wat er uit deze combinatie komt, maar tegelijkertijd denk ik eigenlijk ‘moet ik dit wel willen’ en kan ik er niet beter voor zorgen dat ik er een Buffon man bij koop. Momenteel zijn Mees en Buffie nog maar net 5 jaar oud ( anno 2022 ) dus van kweken zal het nog even niet komen. Kortom, we hebben nog even de tijd om ons hoofd te breken over dit dilemma.
Geslachtsrijp: 5 à 6 jaar
Broedduur: 28 dagen
Broedproces: gemiddeld leggen de Ara’s 3 à 4 eieren
Broedblok: bij ons kunnen de vogels het gehele jaar gebruik maken van een 18mm betonplex broedblok met een afmeting van 60x40x80 (lxbxh) en een invlieggat van 200mm. Ook hebben we een pvc blok hangen met een diameter van 500 mm en een hoogte van 70cm.
Voeding
Als hoofdvoeding krijgen de Ara’s een mix van versele laga of slaats aangevuld met noten, groente, kiemzaden en heel af een toe wat fruit. In de winterperiode krijgen ze meer pellets als zaad. Twee keer per week krijgen ze ingevroren palmnoten.
Tijdens de rustperiode tussen oktober en februari voeren we eigenlijk alleen maar pellets, zaden, noten en af en toe wat kiemzaad. En dan verhoudingsgewijs 5 dagen pellets, 2 dagen zaad.
Huisvesting
Zoals ik eerder vertelde, hebben de Ara’s bij ons een volière van 10x3x3,5 meter (lxbxh) en een nachthok van 2x2x2. Ze delen de buitenvolière met een ander koppeltje Ara’s: de ene dag mag het ene koppel naar buiten en de andere dag het andere koppel. In deze vlucht hebben wij ervoor gekozen om de zitstokken ver van elkaar weg te plaatsen, dit zodat ze worden gestimuleerd om een stukje te vliegen.
Leuk weetje!
De zwarte lijntjes in het gezicht van de Ara zijn bij iedere Ara verschillend, het wordt vaak vergeleken met de menselijke vingerafdruk: geen enkele is identiek!
De kleine lettertjes…
Heel veel mensen, en dan voornamelijk mensen die een voorliefde hebben voor papegaaien of vogels, zullen al heel snel als een blok vallen voor de Ara. Ze zijn mooi van kleur, ze zijn groot, hebben vaak een prachtige lange staart en een knuffelachtige aanblik. Daarnaast zijn ze mega intelligent en altijd wel te porren voor wat aandacht, in welke vorm dan ook. Maar ze hebben ook een aantal minder leuke eigenschappen en ik vind het belangrijk dat eenieder die van plan is een Ara aan te schaffen hiervan op de hoogte is.
– Ze zijn allereerst groot en hebben dus ook ruimte nodig, het liefst zoveel mogelijk. Vaak is de afmeting van een gemiddelde woon- of slaapkamer net voldoende.
– Ze zijn voornamelijk in de snavel enorm sterk, dus als je al een ruimte hebt ter grote van een slaap- of woonkamer dan moet dat ingericht zijn met materiaal wat ook kapot kan en mag. Vaak vallen televisie, kasten, tafels en banken daar niet onder.
– Ara’s zijn altijd wel te porren voor een beetje aandacht, maar ze verwachten dit ook van ons. Op het moment dat ze iets van ons willen, dan dienen we hier ook gehoor aan te geven. Sta je niet direct in dienst van de Ara, dan zal je beloond worden met een geweldig oorverdovend gekrijs. Vergeet hierbij ook niet dat zij het moment uitkiezen, niet jij!
– Daarbij hebben ze (maar eigenlijk alle papegaaien) behoefte aan een gelijkwaardige partner, dit zijn wij niet en wij zullen dit ook nooit worden. Ook dit kan leiden tot probleemgedrag.