Blauwgele Ara

Psittacus ararauna 

Freddy, onze Blauwgele Ara

Omschrijving vogel
Zoals de naam al doet vermoeden is de Blauwgele Ara overwegend blauw met geel. De romp, onderzijde van de vleugels en de staart zijn geel en precies de andere zijde van de vogel is blauw. Op hun voorhoofd dragen ze een groen petje, met aan de onderkant een bescheiden zwarte baard. De huid in hun gezicht is wit met zwarte lijnen van hele kleine veertjes. Zelf vind ik het altijd opvallend hoe de kleuren ten opzichte van soortgenoten kunnen verschillen van bijvoorbeeld lichtgeel en lichtblauw tot heel donkerblauw en bijna oranjegeel.

Grootte: +/- 90 cm
Gewicht: ongeveer 900 tot 1250 gram
Ringmaat: 14.0
Geslachtsrijp tussen de 5 à 6 jaar 
Broedduur: 26 dagen
Levensverwachting: 50 à 70 jaar
Oorsprong: Zuid-Amerika
Pas scheiden van de ouders na: 139 dagen

Natuurlijke habitat
De Blauwgele Ara komt veel voor in Bolivia, Colombia, Brazilië, Panama, Paraquay, Suriname en Venezuela. Al is de Blauwgele Ara nog zeker geen bedreigde vogelsoort, ook hun aantallen lopen enorm terug. Er zijn plaatsen waar ze helaas al helemaal niet meer worden waargenomen. Gelukkig is er sinds kort een organisatie (Bird Recovery International) die nu al bezig zijn met het uitzetten van jonge Ara’s in gebieden waar ze van oorsprong ook leefden. Je kunt hun volgen via deze website.

blauwgele ara
Freddy samen met zijn vliegmaatje Yellow

Onze ervaring
Al jaren droomde ik ervan om een Blauwgele Ara op te nemen in mijn collectie papegaaien, alleen ik heb er nooit echt de ruimte voor gehad. Totdat ik ontdekte dat deze vogels uitermate geschikt waren om vrij buiten te kunnen vliegen, op die manier kon ik het voor mezelf rechtvaardigen dat hij dan overdag in een wat kleinere kooi/volière zat.

Free Flight Freddy en zijn vrienden!

In de zomer van 2017 was het dan zover: we konden onze nieuwe vriend Freddy op gaan halen! Een Blauwgele Ara die al een kleine vooropleiding Free Flight had gehad van zijn kweker Jan van der Schilt. Ik denk dat ik gerust kan stellen dat Freddy de aanstichter is geweest voor hoe onze collectie er momenteel uitziet. Wij zijn altijd de combinatie blijven maken tussen onze liefde voor het trainen van dieren (bij voorkeur Free Flight) en de meest ideale omstandigheden voor de vogels creëren om hun natuurlijk gedrag te ondersteunen en te kunnen kweken. Inmiddels zijn wij, en dus ook Freddy, verhuisd naar een plek met nog meer ruimte. Ook dit is overigens Freddy zijn schuld: ook al mocht hij dagelijks vliegen, ik vond zijn kooi met volière in onze vorige woning toch te klein.

blauwgele ara
Freddy met zijn ‘eerste liefde’

Inmiddels zit hij samen met zijn popje Milo en is hij straalverliefd! Hij heeft nu de beschikking over een buitenvolière van 10 meter lang en 3,5 meter hoog en een nachtverblijf van 2x2x2m. Milo is een ex-huiskamer vogel, werkelijk een schat van een vogel! Omdat Milo al wat ouder was en behoorlijk nerveus kan zijn, is het Free Flight met haar nooit van de grond gekomen. Freddy vliegt nog vrij regelmatig zijn rondje, al merk ik dat nu de vogels geslachtsrijp beginnen te worden dit steeds een stukje lastiger wordt. Gelukkig is het met de binnen- en buitenruimte die zij nu hebben geen enkel probleem als er minder vrij gevlogen wordt.

Kweek van de vogel
Geslachtsrijp:  5 à 6 jaar
Broedduur: 28 dagen
Broedproces: gemiddeld leggen de Ara’s 3 à 4 eieren
Broedblok: bij ons kunnen de vogels het gehele jaar gebruik maken van een 18mm Betonplex broedblok met een afmeting van 60 x 40 x80 (lxbxh) en een invlieggat van 200mm. Ook hebben we een pvc blok hangen met een diameter van 500 mm en een hoogte van 70cm

Voeding
Als hoofdvoeding krijgen de Ara’s een mix van Versele Laga of Slaats aangevuld met noten, groente, kiemzaden en heel af een toe wat fruit. In de winterperiode krijgen ze meer pellets als zaad. Twee keer per week krijgen ze ingevroren palmnoten, bij voorkeur in foerageerkooitjes.

Tijdens de rustperiode tussen oktober en februari voeren we eigenlijk alleen maar pellets, zaden, noten en af en toe wat kiemzaad.  En dan verhoudingsgewijs 5 dagen pellets, 2 dagen zaad.

Freddy en Mees maken gebruik van een foerageerkooitje.

Huisvesting
Zoals ik eerder vertelde, hebben de Ara’s bij ons een volière van 10x3x3,5 meter en een nachthok van 2x2x2. Ze delen de buitenvolière met een ander koppeltje Ara’s: de ene dag het ene koppel, de andere dag het andere koppel. In deze vlucht hebben we ervoor gekozen om de zitstokken ver van elkaar weg te plaatsen zodat de vogels worden gestimuleerd om een stukje te vliegen.

Leuk weetje!

De zwarte lijntjes in het gezicht van de Ara zijn bij iedere Ara verschillend, het wordt vaak vergeleken met de menselijke vingerafdruk: geen enkele is identiek!

blauwgele ara

De kleine lettertjes…
Heel veel mensen, en dan voornamelijk mensen die een voorliefde hebben voor papegaaien of vogels, zullen al heel snel als een blok vallen voor de Ara. Ze zijn mooi van kleur, ze zijn groot, hebben vaak een prachtige lange staart en een knuffelachtige aanblik. Daarnaast zijn ze mega intelligent en altijd wel te porren voor wat aandacht, in welke vorm dan ook. Maar ze hebben ook een aantal minder leuke eigenschappen en ik vind het belangrijk dat eenieder die van plan is een Ara aan te schaffen hiervan op de hoogte is.
– Ze zijn allereerst groot en hebben dus ook ruimte nodig, het liefst zoveel mogelijk. Vaak is de afmeting van een gemiddelde woon- of slaapkamer net voldoende.
– Ze zijn voornamelijk in de snavel enorm sterk, dus als je al een ruimte hebt ter grote van een slaap- of woonkamer dan moet dat ingericht zijn met materiaal wat ook kapot kan en mag. Vaak vallen televisie, kasten, tafels en banken daar niet onder.
– Ara’s zijn altijd wel te porren voor een beetje aandacht, maar ze verwachten dit ook van ons. Op het moment dat ze iets van ons willen, dan dienen we hier ook gehoor aan te geven. Sta je niet direct in dienst van de Ara, dan zal je beloond worden met een geweldig oorverdovend gekrijs. Vergeet hierbij ook niet dat zij het moment uitkiezen, niet jij!  
– Daarbij hebben ze (maar eigenlijk alle papegaaien) behoefte aan een gelijkwaardige partner, dit zijn wij niet en wij zullen dit ook nooit worden. Ook dit kan leiden tot probleemgedrag.

Onze clown Freddy.

Mutaties
Lutino
Opaline
Blauw
Blauw Opaline
Pastel
Cinnamon
Grijs-Groen