Het perfecte koppel

Papegaaien zijn behoorlijk eigenwijs en accepteren niet zomaar iedere partner die wij ze voorschotelen. Hoe jonger je ze bij elkaar zet, hoe makkelijk dat het kan zijn. Al moet je dan bij sommige soorten heel lang wachten, ik kan het iedereen warm aanbevelen om zelf jonge koppels samen te stellen en geduld te hebben totdat ze geslachtsrijp zijn. Wel heb ik hierin geleerd om te zoeken naar mannen die net iets ouder zijn dan de poppen, wij houden er nu +/- 1 jaar tussen qua leeftijd. Mannen hebben in veel gevallen gewoon langer nodig om geslachtsrijp te worden en dit is niet heel erg, maar je wil ook niet teveel teleurstellingen als het gaat om onbevruchte eieren en je wil zeker geen gefrustreerde poppen. Andersom wil je ook niet dat veel oudere mannen constant achter niet broedrijpe vrouwtjes aanjagen om maar te kunnen paren. Kortom, je hebt zelf al behoorlijk wat invloed als het gaat om een succesvolle start met een nieuw koppel. Ik ben er daarom van overtuigd dat de eerste ervaringen voor een koppel bepalend kunnen zijn voor succesvolle kweek-carrière.2

edelpapegaaien
Sjakie en zijn vrouwtje: ons meest succesvolle kweek koppel!

Je kunt er ook voor kiezen om twee oudere vogels aan elkaar te koppelen, soms heb je dan gelijk een match. Echter is de kans ook net zo groot dat het totaal niet klikt en je op zoek moet naar andere partner. Het beste wat je kunt doen in dit geval is gewoon meerdere broedrijpe vogels kopen en die in een keer samen in grote vlucht plaatsen, dit zodat ze zelf hun partner kunnen kiezen.

Een laatste mogelijkheid is om een bewezen koppel te kopen: in het geval van de Zuid-Amerikaanse papegaaien is dit goed om te doen, maar ik zou het afraden als het gaat om Afrikaanse soorten. We hebben het zelf al een aantal keer meegemaakt dat we een 100% bewezen koppel hebben gekocht, die nooit meer een ei gelegd hebben. Vraag je dus ook altijd af wat de reden is dat iemand een goed koppel weg doet.