Het houden en kweken van papegaaien/kromsnavels kan een ontzettend leuke hobby zijn, maar tegelijk ook een bezigheid die veel van je vraagt met enorme hoogte- en zeker ook dieptepunten. Op sommige momenten denk ik bij mezelf: waarom ben ik niet gewoon postzegels gaan verzamelen, maar zoals vaak wordt gezegd het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En ik zou niet weten wat ik met al die vrije tijd zo moeten doen als ik geen vogels meer zou hebben.
Dat neemt niet weg dat het een ontzettend bewerkelijke bezigheid is. Het is namelijk een hobby die je niet zomaar even in kast kan zetten als je er geen tijd of zin in hebt. Dag in dag uit vragen deze gevederde herriemakers om verzorging, eten, drinken een schoonverblijf, nieuwe zitstokken en ga zo maar door, maar het is ook een genot om na een dag hard werken even alle volières langs te lopen en de bakjes te vullen met vers eten en drinken en te genieten van deze wonderlijke dieren.
Persoonlijk haal ik zelf de meeste voldoening uit het kweken van papegaaien en dit is heeft niet zozeer met de financiële opbrengst te maken, maar meer de bevestiging dat de dieren het goed hebben en dat je vanuit een klein wit eitje een grote papegaai op stok kan krijgen en op ziet groeien, maar dit is ook een onderdeel waar de hoogte- en dieptepunten van de hobby heel dicht bij elkaar liggen. Zo kan ik bijvoorbeeld helemaal in mijn nopjes zijn als er ei is gelegd en kan ik zwaar in de put zitten als bijvoorbeeld het jong niet door de ouder wordt verzorgd en vervolgens dood in het nest ligt. Dit is misschien ook wel waarom het voor vele een hobby is geworden, de spanning en de vraag doe ik het wel goed? Krijgen ze wat nodig hebben? Zouden ze de eieren wel uitbroeden en de jonge wel groot brengen? Moet ik niet even gaan kijken of zal ik de jonge maar met de hand groot brengen? Volgens mij lukt het ze niet. Als kweker ook als ervaren kweker zit je contant vol met vragen en draaien hersenen overuren. Ook als er geen eieren of jonge liggen, zou het koppel wel klikken? Accepteren ze het blok niet? Zijn ze nu nog niet geslachtsrijp? Moeten ze misschien anders voedsel? Is het te druk? En ga zomaar door.
Hieronder wil ik graag een opsomming maken van onze eigen ervaringen. Dit is zeker geen wetenschap, maar puur ervaringen op basis van onze eigen ideeën, uitprobeersels en of tips en tricks die we over hebben genomen van collega kwekers. Het is ook niet gezegd dat alles bij een ander altijd wel werkt, maar wellicht kun je er je voordeel mee doen als het even niet wil lukken.