Wij zijn al jaren groot voorstander van camera’s in de nestblokken, met de eenvoudige reden dat je niet iedere keer de vogels hoeft te storen als ze aan het broeden zijn. Sommige koppels geven er niks om, maar er zijn soorten bij die behoorlijk van de leg kunnen raken als je steeds een nestkast controle uit wilt voeren. Ook kun je jonge koppels via nestkast camera’s goed in de gaten houden tijdens het voeren van de kuikens.
Sinds 2 jaar zijn wij helemaal overgestapt op het merk RING, bij vele bekend van de deurbellen reclame. Naast de deurbel, hebben zij echter nog een aantal wifi camera’s. Zelf maken wij gebruik van de Indoor cam, de Stickup battery cam en de Stickup Elite cam.
Het grootste voordeel van Ring vind ik dat alles 30 dagen opgeslagen wordt in de Cloud, de beelden zijn gemakkelijk op ieder willekeurig apparaat terug te bekijken. Let op: je betaalt €100 per jaar voor de opslag in deze Cloud, maar dat heb ik er gezien het grote aantal camera’s graag voor over. Het dashboard op je PC of laptop is mooi en overzichtelijk, die draait bij ons eigenlijk altijd op de achtergrond mee. Ook via de app op je smartphone of tablet werkt het systeem heel goed. Het leuke is dat je ook bepaalde camera’s kunt delen met vrienden en familie. Zo hebben wij een gezamenlijk koppel papegaaien met vrienden, zij kunnen ook ieder moment van de dag kijken hoe het met hun vogels gaat.
Installatie en gebruik
In de nestkasten maken wij gebruik van de Indoor cam, dit is een kleine compacte camera die op Wifi werkt en stroom nodig heeft via een stopcontact. De camera is eenvoudig in het blok (aan het plafond) te bevestigen. Het installeren van de camera’s gaat heel makkelijk; voor de niet zo handige Harry’s kun je de camera’s zelfs door middel van een QR code installeren. Iedere camera heeft zijn eigen beveiligingsmodus en instellingen, zo kun je per camera instellen of je bijv. een alarm af wilt laten gaan, bewegingsmeldingen wilt ontvangen etc. Je kunt er ook voor kiezen om de bewegingsmeldingen alleen af te laten gaan op mensen (wel zo handig aangezien papegaaien nogal wat bewegen per dag), als je langs een drukke weg woont kun je er voor kiezen om het verkeer bijvoorbeeld niet op te nemen. De camera’s hebben prima nachtzicht, wat je zeker in de nestkasten/broedblokken nodig hebt om alles goed te kunnen volgen.
Nu hoor ik u denken; slopen de vogels de camera niet als je hem zo ophangt? Nee, dat doen ze niet. De vogels lijken totaal niet mee bezig te zijn. Daarbij zijn de camera’s behoorlijk glad en robuust gebouwd en daardoor niet zomaar stuk te krijgen. Nu moet ik er wel bij zeggen dat de camera’s niet op een hele makkelijke plek hangen om er eens lekker mee te gaan spelen.
Praktijkvoorbeelden
Bij ons allereerste nestje Zwartkop Caiques zagen wij via de camera’s dat voornamelijk de pop haar best deed om de kuikens te voeren, maar er kwam net niet genoeg binnen om de kuikens te voeren. Wij hebben toen besloten om de kuikens bij te voeren met pap, daardoor heeft onze pop meer oefentijd gekregen.
Ook hebben we door de camera’s het leven kunnen redden van een nestje zonparkieten. We hadden deze ronde vier mooie kuikens in het blok, die er samen voor zorgden dat het nestmateriaal snel vervuilde. Zoals wel vaker verschonen we dan het blok met verse krullen of zaagsel, echter was de man het daar totaal niet mee eens en hij groef het zaagsel zo snel mogelijk weer uit zijn nestkast. Hij was echter zo enthousiast met graven dat hij zijn eigen jongen compleet onder het zaagsel strooide. Zie het onderstaande filmpje: als je goed kijkt, zie je nog net een paar kopjes boven het zaagsel uit komen.
Wij maken ook veel gebruik van de Stick Up Cam Battery, zoals de naam al doet vermoeden draait deze camera op een batterij en is dus binnen bereik van Wifi overal te plaatsen. Zelf hangen wij de camera wel eens gewoon aan het gaas of in de volière om te zien wat de koppels uitspoken. Dat levert hele leuke beelden op, bekijk ze via: https://www.youtube.com/watch?v=pUhMAVzvu1c
Let op: niet voor jonge kijkers bestemd!
Een andere bijzondere plek om je camera op te hangen, is in de broedmachine. Op onderstaand filmpje kun je precies zien hoe het jong uit het ei kruipt, hoe mooi is dat!
Wat mij helemaal heeft overtuigd om camera’s te gebruiken, was het moment dat er een behoorlijk dure vogel was ontsnapt. Mijn vrouw adviseerde mij om de (stick up cams) even bovenop de volières te plaatsen, met de hoop dat de vogel misschien zelf thuis zou komen en wij hem dan eerder zouden zien. Net op het moment dat ik na 3 dagen de hoop had opgegeven, ging mijn telefoon af met een bewegingsmelding op de volière. U raad het al, hij was thuis! Nu nog vangen, dat was een kunstje dat we dan weer wel zelf moesten doen.
Nu is het vanzelfsprekend niet bij alle koppels nodig om nog een camera in het blok te hebben, maar het is ook gewoon erg leuk om vogels met hun kuikens bezig te zien. Zo ook bij ons koppeltje Edelpapegaaien:
Het is voor iedereen natuurlijk een persoonlijke keuze wat het beste bij jou en je kweekopstellingen past, maar wij vinden dit een echte aanrader!